Issue VST Connect SE can't receive Performer's video

Hi Musicullum,
My apologise I was out working for a few days and continued my Online session today, so I replied a bit late.
Since the video setting of VST Connect is very simple, I take some screenshots to give you more details.
I didn’t try sending screen share.
The performer did see their camera working while I just saw a black, with my own camera at the below right corner.



We are fine to make a video call during the session, but it should be much better if VST connect can handle video itself.
Another information: my system is Macbook Pro 2019 i7. Cubase Pro 12. All software a licensed and up-to-date.
Looking forward to your reply,

Thank you.

That is strange indeed. One explanation would be if Performer runs any other video conferencing at the same time, pls. don’t do that. In fact, make sure to not even run a browser or any other internet-intense application on either end!

If this still doesn’t solve the problem, you might try that nevertheless, so we can see if VST Connect Performer has a problem with the cam, or with sending video in general.

I have a similar problem.
It doesn’t matter which side I’m on, host or performer, my video won’t transfer!
I’m on Win 10 21 H2 Pro. I can see my video preview in the window bottom right (whether performer or host) but my partner can’t! It worked the last time (before installing Cubase 12 Pro, but also with VST Connect Pro 5.5.4) without any problems!
I also tested it with two PCs in the LAN. With my main computer, the video transmission is not possible, no matter whether performer or host, with the test computer the video is transmitted in both cases! So it’s obviously a setting in Windows that’s wrong on my main PC. But I couldn’t find a Windows setting that would be different in the computers…?
This is all very confusing…
Maybe someone has an idea which setting I should check?

Edit:
As an addition, in Skype (or similar apps) my video is transmitted without any problems!

1 Like

Hi Musicullum,
Tried to get the screen share from Performer, no luck.
We were working with just only Vst Connect before we had to make a video call to see each other.
I asked my students to check their computer’s camera permission, and they showed me Vst Connect Performer was on the list and checked.
I see that @Cubase-Erklaerbaer has similar issue and he is working on a Windows system, same to my student’s. May this issue happen while transferring video from Win to Mac? Or it maybe an issue of Windows’s permission?
The SE doesn’t allow working with local network, so it is hard to figure out myself.
Hope you still follow this case.
Thank you.

Could you pls both of you let us know what your transmission rate is in either case (cogwheel/Video Upstream)? We never had a problem with video transmission, and as you see your own camera, it is obviously not an issue with the cam. Also just to make sure you are actually connected in the failing case, so audio and sync works? Are all LEDs in the VST Connect plugin showing green? Any detail helps, as we never had a problem with video transmission so far.

Hi,

I attached the screenshot showing the green lights, showing that upstream signal is well.
The performer can see both my camera and their camera.
I can record audio in perfect quailty (128kbps) with the default Latency (1.5s)
This is weird. I worked on Cubase and many other audio/video software for many years, also fixed many setting issues myself. But this case, there is nothing more to handle.
I am asking my students to bring their computer to my studio next week, hope I will have more details for this case.
By the way, I am so sorry getting back late. I am too busy these days outside my studio, please don’t mind.

Thank you Musicullum and Cubase-Erklaerbaer.

Truly weird.
I only see now that you had already showed screenshots, sorry that I missed that.
Everything looks just right, so running out of ideas.
It would be great if you could make more tests. I see you are using the SE version, so you can’t make a local test. That might also be a problem when testing with your students, as you cannot connect within your local network when using the SE version. Tethering over smartphone should work, though.

Hello, I have the same issue.
impossible to have the customer’s video feedback, everything is well configured on all sides.
Whether on Windows or Mac any version confused.
on the other hand, for their part, customers with VST performer have no problem with Video feedback

hello
there is no video support in the SE version.
https://www.steinberg.net/fr/vst-connect/compare-editions/

That’s not true. Performer playing back a local video file in sync is not supported with SE (as is ADR support), but video “chat” is supposed to work.
There was a case where the pro version was running - which allows for different video settings - which then could fail when using the SE version thereafter.
You might try to remove setting files on either side c:/users//appdata/roaming, and there VST Connect Performer.ini and/or VstConnect.ini.

1 Like

Ok thanks
steinberg support sent me this link
https://www.youtube.com/watch?v=Bjd3uedbMzs

Hi,

Today I tried to install VST Connect Performer to my 2nd Computer, in oder to test the Video streaming. This laptop was using VST Connect performer 4, 2 years ago.
However, Vst Connect Performer crashed just 1 second after I clicked open.
Re-install, Re-start the OS won’t help.

There is no crash dump file was created, however when I click Report, I can see the crash dump info, and I attached here, hope you can take a look and give me a help.
This is not my main computer, which is totally new and runs daily without issue (except no video from performer)
VST Connect 5 Le Thanh Tam Crash Dump backup.pdf (109.2 KB)

Thank you so much.

For more info, this is a Late 2012 Macbook Pro, Catalina OS.

Hi @wanabeme308,

the Performer crashed because of the installed EuCon Adapter in combination with the eLCC. Do you use the EuCon Adapter on that system? If not, please delete the component and the Performer should open.
/Library/Application Support/Steinberg/eucon65.bundle

You also could install the latest SDA (Steinberg Download Assistant). This one will install the latest eLCC and its dependencies. After the SDA installation, you should open the SDA once.

Does it help?
Michael

Hi @Spork,

I currently open the app successfully.
However with the test from my location (The host machine uses LAN line, and the Performer machine uses smartphone 4G internet), the connection was never succeed.
It’s always fail with this notification: "No reply from friend, make sure both sides use the same up-to-date version.
I am sure that both of my computers are on latest version of Cubase and VST performer.
Once again, I am a multitask producer, so please forgive for my late reply.
I want to ask a question relate to P2P service: does it matter if our locations/internet IP are too far from Steinberg Location?

Thank you.

When no connection can be established at all, this is just a hint what might be a problem, it doesn’t mean that versions are wrong - without a connection, the other side cannot know which version is beeing used at the other end.

No, it does not. But the phone tethering might be a problem, although it works here all the time. But internet providers may block certain data from mobile connections, and that can be different in different countries.
I take that the very same connection via the friends page has worked for you already? In any case, you may want to try to connect via the keyword procedure instead.

Hi,

So I think my mobil network has an issue, I will stop testing this way.

I just read a similar topic related to my issue:

May it happen to my student’s Camera? I am asking them but it’s a built-in Camera for their laptop.
The similar thing is, that Camera works well to all other applications, excepted VST Connect.

Thank you.

Reg. Studio can’t see Performer Cam: we found an issue when the SE version is beeing used.
Will get back as soon as the fix is available, sorry for the inconvenience.

1 Like

I have the exact same issue. I am hosting VST Connect SE and I can see myself, and the performer can see himself and me. But I cannot see the performer. Then, I shut it down and ran the demo version of VST Connect Pro and it instantly worked. I saw the performer’s video. When I went back to VST Connect SE, no performer video. The video settings are all correct. I am guessing the latest version of VST Connect SE is broken? I am also guessing that everyone using the latest VST Connect SE has this problem. Please let me know if there is a solution.

True, the bug only occurs with the SE version, we are working on a version that fixes this.

2 Likes

Thank you for letting us know.

For now I will work along with a video call until the next update.

Regards,