Paginanummers.

Hello,

Kan iemand mij op een eenvoudige manier leren hoe ik paginanummers maak in Dorico 3.1
Ik heb een boekje gemaakt met allemaal verschillende kinderliedjes en elke pagina opgeslagen als een apart bestand.
Nu wil ik elke pagina(bestand) een paginanummer geven.
Ik heb me erin verdiept in Dorico help en youtube filmpjes, maar ik kan me niet voorstellen dat dat zo ingewikkeld en moeilijk is.
Graag jullie reactie.

If you have saved each song as a separate project, then you need to go to the Page Setup page of Layout Options and set the first page number to the appropriate number for each song. Then you can combine the PDFs using software like PDF-BatchBooklet, which you can get here.

Beste Daniel,
Allereerst bedankt voor je antwoord op mijn vraag.
Ik denk dat ik je niet goed begrijp. Ik heb het precies gedaan zoals je hebt geschreven maar zie echter niets gebeuren.
Zoals je hebt uitgelegd en ik heb geprobeerd je te volgen, denk ik dat er daarna bovenaan de bladzijde van mijn muziekstukje een paginanummer moet staan.
Waarschijnlijk denk ik te simpel. Het is jammer dat ik geen “printscreen” mee kan sturen zodat je precies kunt zien wat ik heb gedaan.
Bovendien zou je me kunnen vertellen hoe ik het programma “PDF-BatchBooklet” kan dowloaden. Ik zie op hun website nergens een downloadknop waarmee je het programma kunt downloaden.
Met hartelijke groeten,
Fred Veen

Hoi Fred,
Bedoel je dat je voor ieder liedje een apart Dorico-bestand hebt aangemaakt, of dat je alle liedjes vanuit één Dorico-bestand apart als losse PDF’s hebt geëxporteerd? In beide gevallen zul je al in Dorico de juiste paginanummering moeten instellen, en een paginanummer moeten laten afbeelden op de Master Page. Zie voor uitgebreide uitleg bijv. Search Results - Dorico Help.
Daniels link naar PDF-BatchBooklet werkt gewoon volgens mij. Klik op Add to Cart en ga dan ‘afrekenen’ (in principe gratis, maar het is aardig iets te doneren).
En oja: plaatjes (bijv. screendumps) kun je hier op het forum makkelijk toevoegen: klik onderaan op Full Editor & Preview, en kijk dan onder Attachments. Als je iets anders dan een plaatje (bijv. een Dorico-bestand) wilt bijvoegen, moet je dat eerst zippen (comprimeren), anders wordt het door het forum geweigerd.
En héél vaak zal op dit forum als wedervraag te lezen zijn of je het Dorico-project zelf kunt bijvoegen, zodat anderen er een blik op kunnen werpen. Een plaatje is vaak al veel beter dan een beschrijving in woorden, maar het originele Dorico-bestand is het beste.
hg PB

Printscreen page numbers.rar (857 KB)
Hoi Pjotr,
Ik heb inderdaad van ieder nummer, een boekje met eenvoudige kinderliedjes,een apart Dorico bestand gemaakt om er later een boekje van te maken. De link naar Daniels PDF BatchBooklet is inmiddels gelukt. Het andere probleem van paginanummers nog niet. Ik ga wat printscreens toevoegen zodat je kunt zien of ik het goed doe.

Hoi Pjotr,
Wat ik vergat te vragen of je er naar kan kijken en mij kunt vertellen hoe ik het precies moet doen.
Zoals ik het nu doe kan ik net zo goed op elke pagina een tekstkader maken en daarin het paginanummer typen.
Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn. Als je bij layout options van page setup het juiste nummer plaatst, had ik het idee dat wanneer je dat venster afsluit er automatisch een paginanummer bij je bestand (=nummer) komt te staan. Zo zou het toch moeten werken. Wat voor jullie zo simpel is kan voor mij onbegrijpelijk zijn. De help pagina waarnaar je verwees heb ik vertaald maar de vertaling is zo krom dat ik er niets van kan maken.
Ik heb de vertaling ook meegestuurd.
Nogmaals graag je reactie.
Met vriendelijke groet,
Fred Veen.

Hallo Fred,

Dorico is niet makkelijk, maar door te werken met aparte bestanden heb je het jezelf nog veel moeilijker gemaakt en maak je geen gebruik van van de slimmigheid van Dorico.
Ik ben het met je eens dat documentatie over Dorico behoorlijk versnipperd is. Je zou de beknopte versie van Dan Kreider kunnen proberen:

Ik zou je willen adviseren alle liedjes onder te brengen in één project. Dat zorgt op dit moment dan wel voor extra werk en uitzoeken hoe dat moet.
Dan gaan niet alleen de paginanummers en subtitels vrijwel vanzelf, het grote voordeel is ook dat je later heel snel wijzigingen kunt aanbrengen en met een paar klikken een nieuwe kant en klare pdf kunt genereren zonder extra software. Als je eenmaal weet hoe het moet, heb je daar ook erg veel profijt van bij volgende projecten.
De grote truc is van elke liedje een aparte flow te maken. En elk liedje te kopiëren naar een aparte flow.
Het is ingewikkeld in het begin, maar het loont echt de moeite om je er in te verdiepen.

Flows maak je in set up mode (zorg dat je een piano-template hebt, dan heb je ook meteen de juiste lay-out):

Ga dan naar je aparte bestanden en selecteer je hele liedje in Write Mode met de system track

Plak dan het liedje in de flow (de eerste rust selecteren en dan plakken).
In set-up mode kun je de flows andere namen geven. Dat kun je ook doen in >file > project info

Titel pagina’s : How to Create a Title Page and Instructional Sheet | Page Layout in Dorico - YouTube

Je kunt ook tokens gebruiken om automatisch een inhoudsopgave te maken : Dorico - YouTube

succes, Douwe

Kleine update: ik heb Fred inmiddels via privéberichten (PM) wat uitleg over master pages en paginanummering gegeven. Ik hoop dat hij er mee verder kan. Wat Douwe zegt over samenvoegen is overigens zeker ook een goed punt.

Beste Heren,
Hartelijk dank voor jullie uit gebreide uitleg en inderdaad Douwe ik heb via een PM ook een uitgebreide uitleg van Peter gehad waarvoor ik hem zeer dankbaar ben en deze ligt nu op mijn bureau voor mij en ga ik, nu ik mei-vakantie heb, uitgebreid mee aan de slag. Zodra een en ander mij is gelukt laat ik dat jullie onmiddellijk weten.
Met hartelijk groet,
Fred.

Beste Peter en Douwe,
Ik heb jullie raad opgevolgd en zoals Douwe aangaf een project gemaakt met Flows en voor elk liedje een Flow waarbij ik het liedje van mijn bestand kopieerde en plakte in die Flow. Werkte perfect. Het was wel veel werk maar dan kan je inderdaad met een druk op de knop een pdf van alle liedjes maken en ook mp3tjes van elk liedje. 't Was veel werk maar ik heb er veel van geleerd. Hartelijke groet, Fred Veen
P.S. Helaas als ik het bestand wil toevoegen, ingepakt met Winrar schijnt 2,5 mb te groot zijn om mee te sturen. Misschien weten jullie een andere manier.

Heb ik nog een vraag. weten jullie of je wanneer de gitaar een andere tuning heeft Met 6e snaar naar D en 5e snaar naar G of je dat zo kan instellen.
Graag jullie advies. Ik zal het ook aan Daniel vragen.

You can choose different guitar tunings when you add the guitar to your project, or you can edit the tuning of an existing guitar using the Edit Strings and Tunings dialog.

(Als aanvulling op Daniels antwoord) Ik weet lang niet alles van gitaar (speel zelf cello), maar ik weet wel dat Dorico standaard een paar varianten van gitaarstemmingen in de aanbieding heeft. Als je in Setup modus kiest voor Add Solo Player > Fretted instruments kun je bijv. bij Classical guitar eentje met Dropped D tuning kiezen. Bij Electric guitar staan er nog een paar meer. Is dat wat je zoekt?
Schermafbeelding 2020-05-03 om 19.51.44.png
Verder weet ik dat je in de laatste versies van Dorico heel uitgebreid aan de slag kunt met het sleutelen aan eigen stemmingen voor een fretten-instrument. Zoals Daniel al zegt: kijk bij Edit strings and tuning, wat je kunt bereiken vie het menuutje onder het > pijltje naast het instrument. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar de specialisten op dit forum zijn er heel enthousiast over. Dorico weet bijv. ook bij afwijkende stemmingen welke vingerzettingen van toepassing zijn. Ik kan dat als niet-gitarist natuurlijk niet goed beoordelen.
Schermafbeelding 2020-05-03 om 19.57.29.png
Hopelijk heb je hier iets aan.

Beste Peter, fantastisch, dit is wat ik zocht. Vooral je tweede schermafbeelding heeft me veel geholpen. Daarmee kwam ik waar ik wezen moest.
Je kan dan de gitaar in allerlei stemmingen zetten. Je eerste schermafbeelding kwam ik vanzelf tegen. Dropped D, daarmee wordt de 6e snaar van de gitaar een hele toon lager gezet. Komt veel voor bij de gitaar vandaar dat ze dat sowieso er standaard bij zetten. Mijn Engels is niet zo geweldig vandaar dat ik goed geholpen ben met het Nederlands. Hartelijke groeten, Fred Veen.