Cubase 12 Pro hangs on "Initializing VST 2x. Plugin Manager" then crashes

Hope you can help

This is a repetitive error and happens every time I load Cubase:

When I start up Cubase when the loading process reaches “Initialising VST.2x Plug-In Manager” it hangs , then crashes

I then initiate the loading again this time it goes straight into Safe mode If I select “use current program preferences” then it crashes again. So if I select “Disable program preferences” or “Delete program preferences” The program continues to load and all is well ( except I have to set up preferences again i.e. audio driver etc).

I am obliged to repeat the above steps every time I wish to use Cubase

I appreciate that VST 2 is no longer supported in Cubase 12. ( i.e. VST 2 is discontinued)

  1. I have tried deleting VST 2 Plug-In path settings - ISSUE NOT RESOLVED

  2. I have kept the VST 2 Plug-In path settings ( so it had a path to refer to) - ISSUE NOT RESOLVED

  3. Re- installed Cubase 12 (twice) - ISSUE NOT RESOLVED.

Why does it hang when it tries to Initialise : VST 2x Plug-In Manager ?
How do I correct this?
Look forward to your reply
Thank you

Hi,

Could you attach the DMP file(s), please?

Hi Martin - thank you for your swift response.
As requested please find attached the DMP files
Cubase 12.0.30.286 64bit 2022.7.16 17.52.55.094.dmp (992.0 KB)
Cubase 11.0.41.448 64bit 2022.7.15 18.39.48.088.dmp (396.3 KB)

Hope these help - and thank you for takin the time to look at them
Much appreciated
Graham

Hi Martin - thank you for your swift reply
Not sure if I replied to you so please excuse the repetition.
As requested please find attached the DMP files
Cubase 12.0.30.286 64bit 2022.7.16 17.52.55.094.dmp (992.0 KB)
Cubase 11.0.41.448 64bit 2022.7.15 18.39.48.088.dmp (396.3 KB)
Thanks again Martin and I look forward to your response - thanks for taking the time to look at them for me.
Best
Graham

Hi,

Reported to Steinberg. Thank you.

Hi,

The crash is not really clear. But most probably it comes from the aria_x64.dll plug-in. Get in touch with the plug-in vendor, please.

I’ll delete and reinstall aria_64.dll perhaps that will solve it.?
Thanks for your time and consideration.
Best
G

1 Like