Steinberg Activation Manager keeps asking for activation

Hi, Richard,

thanks for such a prompt reply! I’ve just deleted the “C:\Users\MiloĹ” directory, re-launched SAM with admin rights and that directory immediately appeared again. So, in my case, it seems it is really SAM who is creating that incorrect folder. My OS version is Windows 10 Pro 21H2, build 19044.1466

When I run SAM itself, it also still asks for login in. As if the application data is not being saved at all.

If you copy the data from C:\Users\MiloĹ\AppData\Roaming\Steinberg\Activation Manager into the equivalent directory in your real user account, does it then work?

Also, can you show me the settings on the Language page of your OS Settings, i.e. this page:

Unfortunately not, copying the data from C:\Users\MiloĹ\AppData\Roaming\Steinberg\Activation Manager into C:\Users\Miloň\AppData\Roaming\Steinberg\Activation Manager does not seem to help. When I sign into my account, close SAM, and re-launch it, SAM is asking me to sign in again.

My language page in OS settings looks like this:

OK, thanks. I’m very sorry about this, but we’ll have to investigate a bit further here. I will update you when I have some more information.

Okay, thanks so much! :+1:

I have another piece of information for you which might be relevant for the investigation. I went to “Language settings → Related settings → Administrative language settings → Language for non-Unicode programs → Change system locale” and there I ticked the checkbox named “Beta: Use Unicode UTF-8 for worldwide language support”.

After I did that and restarted PC, SAM is working as expected! No more it asks repeatedly for signing in and I have also succesfully activated my license, therefore, now I am finally able to launch Dorico 4. I would say that this observation confirms that there is a language issue involved.

Aha, that’s extremely interesting, thanks - that will definitely help me investigate this.

I can reproduce the problem here on a test virtual machine, so hopefully that will enable one of the developers here to take a look.

1 Like

Thank you
I had the same issue and only today I realized that it was not the expected behaviour.
it’s a pitty that there is no Anthony Hugues video and nothing in the user manual about the new activation manager.
So I activated “Beta: Use Unicode UTF-8 for worldwide language support” and now it works well.

This problem was fixed in v1.0.1 of the Steinberg Activation Manager - you shouldn’t need to change the Windows Unicode setting any more (though it won’t be a problem for Dorico or SAM if you do).

2 Likes

Awesome! You fixed the windows bug very quickly!
I’ve updated to the new version only yesterday, after changing the windows settings that turned out to be unnecessary in retrospect.
Thank you!

I’m suddenly having this issue on my MacPro running Catalina. I’ve been running Dorico 4 for months, but today I’m getting a screen saying that my trial has expired and I need to buy Dorico (which I did months ago!) Advice urgently appreciated.

I had a scare once and a simple restart of my computer solved the issue. Have you tried that yet?

First thing I tried, following the initial panic! I then shut down for quite a while and restarted – just the same. Strangely, my Steinberg account shows the following – obviously I have been using it. I definitely bought it in February.

It looks like you have not successfully activated your Dorico 4 update, Roderick. I’ll contact you via direct message with something for you to try.

Hi,
I have the exact same problem but on Mac and for Cubase 12.
Every time i restart my computer (or log out and log back in)
Steinberg Activation manager asks me to sign in.
So it opens the browser, i have to sign in, wait for the activation manager to recognize it and
then it works.
I have tried to reset userPermissions as was suggested in some other forum, but that didn’t work at all.
I’ve also opened a ticket with steinberg for this 16 days ago, but noone is answering.
I have done an upgrade to 12 Pro from 11 Pro… maybe that’s part of the issue?
Any help is greatly appreciated.

Hi Thorsten - can you zip up the contents of /Users/yourusername/Library/Application Support/Steinberg/Activation Manager and post them here (or email them to me)?

File is to big (7mb) to upload here. can i email it to you please?

the Activation Manager folder for me is not in my user directory but under my Root’s /Library/Application Support…
would that cause any issues?

Sure - my email is r dot lanyon at steinberg dot de.

There should be an Activation Manager directory in both locations - the one in root will contain the executables, the one in your user directory should contain your licensing data and some log files. If there isn’t an Activation Manager directory within your user directory then that is probably part of the problem, as it suggests that Dorico isn’t able to save your licensing data. The question is why that might be happening. Does your user directory have an unusual name, or is it in an unusual location (e.g. on a removable drive)?